Op Bio-boerderij De Zwaluw in Lovendegem boert momenteel 4de generatie (met hulp van de 2 vorige generaties) van de familie Mouton. Sinds 1998 is het bedrijf overgeschakeld op biologische landbouw.

Het uithangbord van het bedrijf is zonder meer het omvangrijke gamma aan huisbereide zuivelproducten. De Zwaluw biedt yoghurt, platte kaas, roomijs, desserts en sinds kort ook eigenbereide bio geitenzuivel aan. Voor de geitenmelk kunnen ze terecht bij Jens Mouton. Voor de overige ingrediënten wordt, net als voor de eigen geproduceerde melk, maximale duurzaamheid en bio-garantie nagestreefd. Hetzelfde geldt voor de grotendeels herbruikbare verpakkingen (potten) waarvoor een statiegeldsysteem gehanteerd wordt.

In hun zoektocht naar een ideale manier om de balans tussen productiviteit en dierengezondheid van de koeien te optimaliseren kwam men op De Zwaluw tot een opvallend systeem van pleegmoederschap voor de jonge kalfjes. Jonge kalfjes worden al snel na hun geboorte bij een pleegmoeder geplaatst. Deze koe zal gewoonlijk 4 à 5 kalfjes van ongeveer dezelfde leeftijd zogen in plaats van dat de kalfjes steeds bij hun eigen moeder blijven of kort na de geboorte van de moeder gescheiden worden. Dit leidt tot sterke gezonde kalfjes en heeft in de loop van de jaren de kalversterfte tot bijna nul gereduceerd.

Het zoeken naar duurzame oplossingen is iets wat zich ook vertoont in andere aspecten van het bedrijf. Zo wordt bijvoorbeeld spoelwater uit de zuivelverwerking hergebruikt om de melkstallen te reinigen. Voor het reinigen van ‘minder kritieke’ zones wordt vaak regenwater gebruikt. Het bedrijf kan ook beschikken over verschillende hectaren natuurgronden waar de koeien in de zomer mogen grazen maar tracht steeds om de afstanden tot de boerderij te beperken om geen nodeloze kilometers te moeten rijden.

Toont alle 5 resultaten