Hoe ons Bijzonder verhaal begon

Hoi, wij zijn Katrien en Bert, de oprichters van Bijzonder.

Katrien groeide op in Etikhove, in een gezin waar ecologie en natuur altijd belangrijk was: we aten groentjes uit de eigen onbespoten moestuin, gingen wandelen met de natuurverenigingen uit de streek en op reis in de Europese natuur, namen deel aan protestacties tegen vervuiling of inbreuken op natuur, …

Verpakkingsvrij én ecologisch

Als volwassene kwam Katrien opnieuw in contact met het ecologische gedachtegoed door de veelheid aan documentaires te vinden op internet.

Zo leerde ze verpakkingsvrij winkelen kennen, en al snel vond ze haar weg naar de toen nog zeldzame verpakkingsvrije winkels in Vlaanderen. Vanuit Oudenaarde konden deze maar sporadisch bezocht worden om voorraden in te slaan.

Toen het containerpark van Oudenaarde startte met afzonderlijke inzameling van plastic voedselverpakkingen (de voorloper van de huidige ‘nieuwe PMD-zakken’), werd pas echt duidelijk hoeveel van het restafval eigenlijk voedselverpakkingen waren. Verpakkingen die eens gekocht in de winkel, rechtstreeks in de vuilnisbak belanden.

Hieruit ontstond het zotte idee om zelf een verpakkingsvrije winkel te starten in Oudenaarde! Dit idee bleef groeien en zo opende in november 2019 Bijzonder.

Katrien is ‘het gezicht’ van Bijzonder en staat klaar in de winkel om jullie te helpen.

Genieten van lekker eten, ondanks voedingsintoleranties

Bert kwam er bij vlak voor de effectieve start van de winkel. Zijn bijdrage vindt vooral plaats achter de schermen (maar je ziet hem wel vaak passeren in de winkel om zijn potjes bij te vullen).

Als energiedeskundige houdt hij zich bezig met de winkel zo energiezuinig mogelijk te maken. Elke aankoop van een nieuw elektronisch toestel is het gevolg van een grondige studie.

Zo gingen we onder meer voor een energiezuinige koeltoog met natuurlijk koelmiddel en LED verlichting. En bijna alle energie die de winkel verbruikt, wordt voorzien door de zonnepanelen.

Ook in het voedselassortiment kan je zijn inbreng terugvinden. Bert is namelijk gevoelig voor gluten en koemelk. Zijn jarenlange zoektocht naar geschikt eten, zorgde ervoor dat we extra oog hadden voor voedselintoleranties.

Dit zorgde voor een mooi aanbod geschikt voor verschillende intoleranties, die toch heel lekker en smaakvol zijn. Zo zijn onze glutenvrije koekjes de populairste van de hele winkel.

En zoveel meer …

Het hoofddoel is verpakkingsvrij en ecologisch winkelen eenvoudig toegankelijk maken voor iedereen, maar dit groeide uit tot zoveel meer.

Samenwerkingen: met lokale producenten met oog voor duurzaamheid, met andere Oudenaardse ondernemers, met de andere verpakkingsvrije winkels in Vlaanderen, …

Gezondheid: een gezond aanbod aan voeding bieden aan iedereen die hier interesse in heeft (met veel aandacht voor voedselintoleranties en aangepaste voedingspatronen zoals vegetarisch, veganistisch, suikerarm, …).

Uitwisseling van tips met en tussen klanten over hoe het leven duurzamer of eenvoudiger kan.

P1000559